Hagmarkens Förskola Skola

Köket

Gunilla Berlin, köksansvarig Kökets huvuduppgift är att servera en näringsriktig och god lunch klockan 11 varje dag. Vi lagar cirka 200 portioner dagligen till barn och personal på förskolan samt till elever och lärare på skolan. Vi förbereder också mellanmålet till de barn som är kvar på eftermiddagen.

Vi vill att alla barn ska få en näringsriktig lunch och mellanmål men också att det ska vara en lustfylld upplevelse att äta mat. För oss är upplägget viktigt, barnen äter med ögon, näsa och mun. Därför är matens/grönsakernas färger och former viktiga för oss. Det gäller att locka barnen att äta och våga prova ny mat och för dem nya smaker.

Vi serverar svensk husmanskost men inspireras också av mat från andra länder. Oftast lagar vi maten från grunden och bakar det mesta av matbrödet själva. Ibland har vi ”temaveckor” som t.ex. mat från olika länder och mat på ett speciellt sagotema. En vecka per läsår får alla avdelningar på förskolan och klasserna i skolan välja sin egen önskematsvecka. Det är roligt att barnen och eleverna i demokratisk anda får vara med och bestämma vad de ska äta.

Några återkommande arrangemang som köket står för är jul- och vårlunchen. Båda serveras som buffé där barnen själva får ta det de helst av allt vill äta och tycker är godast. Det är mycket uppskattat av både barn och personal.

Att arbeta med mat och barn är en rolig utmaning. Barnen äter oftast mat som vi vuxna inte tror att de gillar, barnen är spontana och vi får snabbt veta vad de tycker. På Hagmarken önskar sig barnen inte bara pannkaka. Även spenatsoppa, köttfärslimpa och stekt fläsk hör till favoriterna. Grönsaksskålarna är också uppskattade av barnen.

En gång per år går vi in till varje avdelning på förskolan och bakar med barnen och de får ta med sig sina egenformade matbröd hem och bjuda familjen.

Från oktober 2014 använder vi mer ekologiska varor, till exempel ekologiska bananer, ekologisk matlagningsgrädde i maten och vi beställer hem ekologisk köttfärs från en närliggande gård.

Följ oss gärna på Instagram:
#hagmarkenskok

/ Gunilla och Hanna

I maj får klass 3 välja sin önskemat. Då beställer de gärna en trerätters lunch. Här valde de pannacotta till efterrätt.

efterratt-onskemat-maj-2017.jpg

Surdegsbröd som serveras till mellanmål

Kok-surdegsbrod.jpg